Skip to main content
Jongeren rapen afval

Solidariteitsprojecten

Heb jij een tof idee om iets goeds te doen voor een ander of de samenleving? Start een Solidariteitsproject! Bedenk met minimaal vijf jongeren een plan en dien een aanvraag in. Als het wordt goedgekeurd, ontvang je subsidie van het European Solidarity Corps om jullie project werkelijkheid te maken!

Wat brengt een Solidariteitsproject jou? 

Met een Solidariteitsproject doe je iets goeds voor anderen, terwijl het je tegelijkertijd zelf ook veel brengt. 

  • Je doet iets wat jij leuk vindt
  • Het staat goed op je cv
  • Je betekent iets voor een ander
  • Je doet en leert nieuwe dingen
  • Je draagt bij aan een betere wereld
     

Hoe pak je het aan?

Bedenk met een groep van minimaal vijf jongeren een leuk project

Wil je graag iets goeds doen voor je omgeving of je community? Bedenk dan met een groep van minimaal vijf jongeren (18-30 jaar) een leuk project. Zo'n project kan 2 tot 12 maanden duren.

Meer informatie

Werk jullie idee uit tot een concreet plan

Lees tips voor het uitwerken van jullie plan en neem eventueel contact met ons op. Jullie kunnen ook vragen of een organisatie of jongerenwerker jullie helpt bij de aanpak.

Lees onze tips

Meld je online aan bij het European Solidarity Corps

Jullie hebben een tof plan, maar wat nu? Allereerst moeten jullie je online aanmelden. Pas na jullie registratie kun je subsidie aanvragen. Ga er goed voor zitten, want je moet best wat stappen doorlopen.

Meer informatie

Lever jullie subsidieaanvraag voor een Solidariteitsproject in

Dit doe je via het online aanvraagformulier. Hou er rekening mee dat er ieder jaar een aantal deadlines zijn. Kijk hoe je een aanvraag doet en zorg dat je het vóór een van de deadlines indient.

Subsidie aanvragen

Wacht de beoordeling van jullie aanvraag af

Nu is het afwachten en duimen dat jullie aanvraag wordt goedgekeurd. Bekijk wat je nu kunt verwachten en wat je kunt doen als jouw aanvraag toch wordt afgekeurd.

Meer informatie

Ga samen aan de slag met jullie project

Is jullie project goedgekeurd? Gefeliciteerd, jullie kunnen eindelijk écht aan de slag! Lees hieronder wat je kunt verwachten en waar je aan moet denken als je bezig gaat met jullie project.

Aan de slag

Zet jullie project in de spotlight

Het project loopt en je bent vast en zeker trots op wat je doet. Deel dit ook met anderen en laat zien wat je bereikt! Inspireer anderen door de ervaringen en successen te delen en haal zo alles uit jouw project.

Deel het project

Rond jullie project af

Jullie hebben ongetwijfeld veel geleerd de afgelopen maanden. Leg vast wat je hebt gedaan, zie op welke vlakken je je hebt ontwikkeld en zorg ervoor dat het project goed is afgerond.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Met een groep van minimaal vijf jongeren kun je subsidie aanvragen voor een Solidariteitsproject. Bedenk een tof idee waarmee je (lokaal) iets goeds doet voor een ander, de maatschappij of het klimaat. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvang je als projectgroep geld om het project werkelijkheid te maken. Een Solidariteitsproject kan twee tot twaalf maanden duren.

Alles is mogelijk, zolang jullie samen iets goeds doen voor een ander (bijvoorbeeld jullie buurt of een speciale doelgroep) of voor de maatschappij in zijn geheel (bijvoorbeeld landelijk of voor het klimaat). Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je activiteiten organiseert voor jongeren in het buurtcentrum, senioren lesgeeft in digitale vaardigheden of rolstoelbasketbal organiseert voor kinderen met en zonder beperking. Voor de maatschappij in zijn geheel kun je bijvoorbeeld de Sustainable Development-goals promoten onder mbo-studenten of op festivals in gesprek gaan met mensen om bewustwording omtrent gender(on)gelijkheid te vergroten.

Alles mag, zolang jullie het maar vrijwillig doen, naast studie of werk en met een groep van minimaal vijf mensen tussen de 18 en 30 jaar.

Er zijn jaarlijks een aantal deadlines, dus vaste momenten waarop jullie je aanvraag kunnen insturen. Na het indienen van een aanvraag duurt het nog drie maanden voordat jullie kunnen starten; we hebben twee maanden nodig om alle aanvragen te beoordelen, en als jullie aanvraag wordt goedgekeurd duurt het een maand om alle administratieve zaken af te handelen.

De deadlines zijn meestal in februari (voor projecten die starten na 1 juni), mei (voor projecten die starten na 1 augustus) en oktober (voor projecten die starten na 1 januari).

In onze agenda zie je wanneer de volgende deadline is. 

Met een groep kun je de verantwoordelijkheid van een project verdelen, wat bijdraagt aan het plezier en een optimale leerervaring. Een Solidariteitsproject kan niet altijd een perfect uitgevoerd project zijn waarbij alle vooraf gestelde doelen zijn behaald, maar is voornamelijk een kans om te leren door proberen en zo je cv te boosten. Niet-formeel leren noemen we dat. Door dit met een groep te doen, oefen je ook met samenwerkingsvaardigheden; een belangrijke competentie in zowel werk als studie.

Daarnaast is het ook veel gezelliger en leuker om samen een project op te zetten waar jullie allemaal blij van worden! 

Een Solidariteitsproject starten kost jullie eigenlijk alleen maar tijd. Er is subsidie beschikbaar, dus veel kosten kunnen daarmee worden gedekt. Deze wordt wel in twee delen uitbetaald: 80% voorafgaand aan het project en 20% nadat jullie eindverslag is goedgekeurd. Dat betekent dus dat jullie de laatste 20% eerst voor zullen moeten schieten.

Dit verschilt per project. Je besteedt tijd aan de voorbereiding van de aanvraag: jullie werken jullie idee uit tot een concreet plan en dienen een aanvraag in. Als jullie al concreet hebben wat jullie willen doen, dan kost een aanvraag indienen minder tijd dan wanneer jullie nog iets moeten bedenken. 

Deze tijd aan voorbereiding investeren jullie dus voordat jullie weten of jullie ook echt subsidie gaan ontvangen voor jullie project. Als jullie project goedgekeurd wordt, dan is het aan jullie hoeveel tijd jullie aan het project besteden. Jullie stemmen onderling af wat nodig is om het project succesvol uit te voeren en verdelen de taken. Er zijn geen richtlijnen wat betreft de tijd die jullie minimaal aan het project dienen te besteden.

bgie