Europese Vrijwilligersprojecten

Als vrijwilliger kun je twee tot twaalf maanden aan de slag in een ander (Europees) land bij maatschappelijke organisaties. Dit kunnen kleine stichtingen zijn, maar ook grote organisaties. Van kunstsector tot de zorg en van vluchtelingenorganisatie tot milieubescherming: Je kunt kiezen uit allerlei verschillende projecten. 


Voorbeelden van activiteiten:

  • Hulp aan pas aangekomen asielzoekers.
  • Begeleiding van kinderen bij naschoolse activiteiten.
  • Werken met mensen met een beperking in een centrum voor maatschappelijk werk.

Check voor meer informatie de lijst met soorten projecten/thema’s en de database met alle beschikbare vrijwilligersprojecten.

Hoe aanmelden?

Via deze website kun je je aanmelden door te klikken op het knopje "Join the corps". Je maakt een EU-login account aan of meld je aan met je Facebook-, Twitter- of Google-account. Vervolgens kun je jezelf registreren in de database. Je vult je persoonlijke gegevens in, laat weten voor wat voor soort projecten je belangstelling hebt en vult in welke relevante kennis en ervaring je hiervoor hebt. Ook kun je aangeven wanneer je beschikbaar bent. Je kunt je gegevens op elk moment wijzigen.

Heb je je al aangemeld en wil je opnieuw inloggen? Dat kan door nogmaals op "Join the corps" te klikken op deze website.

Wat gebeurt er na je aanmelding?

Organisaties die zijn goedgekeurd en projecten voor het European Solidarity Corps mogen organiseren, krijgen toegang tot de gegevens in de database zodat zij geschikte kandidaten voor hun projecten kunnen zoeken. Lees onze privacyregels.

Als een organisatie contact met je opneemt en je een plaats aanbiedt bij hun project, hoef je daar niet op in te gaan: de beslissing om aan een project deel te nemen, ligt helemaal bij jou. Als je tijdelijk of definitief niet meer voor projecten van het European Solidarity Corps wilt worden uitgenodigd, kun je op elk moment inloggen op je account van het European Solidarity Corps en je profiel tijdelijk verbergen of je account definitief wissen. Je kunt daar ook aangeven of je nog e-mails en andere berichten wilt ontvangen.

Voorwaarden

Je moet ingeschreven zijn in een land van de Europese Unie, of één van de volgende landen: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Turkije en Macedonië. Daarnaast moet je je inschrijven in de database van het European Solidarity Corps.

Vergoeding

Binnen het European Solidarity Corps kun je vrijwilligerswerk doen, een werkervaringsplek kiezen of gaan werken of aan de slag gaan met een solidariteitsproject. De meeste projecten zijn voor vrijwilligers, de vergoeding voor deze projecten bestaat uit dekking van je reis- en verblijfskosten, zakgeld en een verzekering voor de duur van de werkzaamheden. Voor aanvang en bij aankomst op de werkplek krijg je ook de nodige training. Voor een werkervaringsplek krijg je een arbeidsovereenkomst volgens de regels van het gastland en een dagvergoeding. En als je een werkproject gaat doen, krijg je altijd een arbeidscontract en loon volgens de plaatselijke wet- en regelgeving en cao’s. Je krijgt dan geen dagvergoeding, omdat je met je loon rond moet kunnen komen.