Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Doortje deed vrijwilligerswerk bij Maison de l’Europe, een Europees informatiepunt in Laval (een klein stadje tussen Normandië en Bretagne).

Ik wilde tijdens mijn tussenjaar niet traditioneel gaan backpacken. Door te gaan werken kon ik een compleet nieuw avontuur aangaan. Ik had me ruim op tijd aangemeld via de website van het European Solidarity Corps. Na het regelen van een zendorganisatie en de zenddag was ik er helemaal klaar voor. De avond voor mijn vertrek lag ik in bed en bedacht wel ‘oei, ik ga elf maanden weg van mijn ouders’. Dat vond ik toen even spannend, maar ik heb vanaf de eerste dag geen moment spijt gehad dat ik die stap heb genomen.

Elf maanden in een Europees informatiecentrum werken was heel afwisselend. Een dag in de week ging ik met basisschoolleerlingen spelenderwijs meer leren over Europa, van talen en culturen tot de Europese Unie en de betekenis hiervan op het dagelijks leven in Frankrijk. Andere dagen gaf ik presentaties aan leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld over de verschillende mogelijkheden om naar het buitenland gaan. Dit vond ik in het begin wel eng, maar uiteindelijk stond ik zelfs voor een zaal met driehonderd Franse jongeren. Ik ervaarde zo mijn eigen groeiproces en dat geeft veel voldoening.

Alles ging natuurlijk in het Frans. Na zes jaar Frans op het vwo dacht ik dat ik het wel kon..

Doortje - Europees vrijwilliger in Frankrijk

Tot ik daar kwam.. en niemand Engels sprak, ook de kinderen niet. Dat was lastig, maar je gaat heel snel vooruit en het werk werd daardoor steeds leuker. Ook leerde ik veel nieuwe mensen kennen, onder meer in het studentenhuis waar ik woonde. Mijn Frans is hierdoor nu heel goed en deze periode heeft me ook laten nadenken over mijn studiekeuze. Ik ben in september begonnen aan een studie waarbij ik mijn eigen vakken kan kiezen. Op dit moment volg ik politicologie, rechten en kunstgeschiedenis. Een interessante combinatie!

Tips van Doortje

  •  Sta open voor alles, want er is veel mogelijk. Van vrijwilligerswerk tot reizen of een taalcursus: er zit altijd wel iets bij wat bij jou past.
  • Maak je geen zorgen als je de taal niet goed spreekt. Dat is juist een leuke uitdaging.
  • Ga er volledig voor en grijp de kans met beide handen aan.
  • Doe het gewoon. Het is één groot avontuur. Je leert zoveel nieuwe dingen en je kunt zoveel ontdekken. Je zal terugkijken op een geweldig mooie tijd.

Terug naar Overzicht

bgie