Skip to main content
Jongeren in voordeur

Solidariteitsprojecten

Heb jij een tof idee waarmee je iets goeds doet voor een ander of voor de samenleving? Organiseer dan een Solidariteitsproject! Met een groep van vijf jongeren (18-30 jaar) bedenk je een mooi plan en doe je een aanvraag. Als jullie aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangen jullie van het European Solidarity Corps subsidie om jullie project werkelijkheid te maken! Lees hier alles over hoe je dit aanpakt.

Wat brengt een Solidariteitsproject jou? 

Met een Solidariteitsproject doe je iets goeds voor anderen, terwijl het je tegelijkertijd zelf ook veel brengt. 

  • Je doet iets wat jij leuk vindt
  • Het staat goed op je cv
  • Je betekent iets voor een ander
  • Je doet en leert nieuwe dingen
  • Je draagt bij aan een betere wereld
     

Hoe pak je het aan?

Bedenk met een groep van vijf jongeren een leuk project

Wil je graag iets goeds doen voor je omgeving of je community? Bedenk dan met een groep van vijf jongeren (18-30 jaar) een leuk project. Zo'n project kan 2 tot 12 maanden duren.
Lees ter inspiratie ook eens de ervaringen van jongeren die je voorgingen en succesvol een Solidariteitsproject op hebben gezet.

Doe inspiratie op

Meld je online aan bij het European Solidarity Corps

Jullie hebben een tof plan, maar wat nu? Allereerst moeten jullie je online aanmelden. Ga hier even goed voor zitten, want je moet best wat stappen doorlopen. Klik hieronder op 'meer informatie' om te zien hoe jullie groep zich kan registreren. Pas na jullie registratie kun je subsidie voor jullie projectidee aanvragen.

Meer informatie

Werk jullie idee uit tot een concreet plan

Jullie hebben je geregistreerd. Nu kunnen jullie samen jullie idee uitwerken tot een concreet plan. Weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken, dan kunnen jullie vragen of een organisatie of jongerenwerker jullie daarbij helpt. Je kunt ook contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!

Schakel onze hulp in

Lever jullie subsidieaanvraag voor een Solidariteitsproject in

Hebben jullie een concreet plan uitgewerkt? Dan kunnen jullie de aanvraag gaan indienen. Dit doe je via het online aanvraagformulier. Hou er rekening mee dat er ieder jaar een aantal deadlines zijn. Zorg ervoor dat je je aanvraag vóór een van die deadlines indient. Kijk hieronder voor meer informatie over hoe je je aanvraag doet.

Subsidie aanvragen

Wacht de beoordeling van jullie aanvraag af

Nu jullie de aanvraag hebben ingediend is het afwachten en duimen dat jullie aanvraag wordt goedgekeurd! Het European Solidarity Corps beoordeelt je aanvraag. Wordt deze goedgekeurd, dan ontvangen jullie subsidie om van jullie idee werkelijkheid te maken. Is jullie aanvraag afgekeurd en wil je het bij een volgende aanvraagronde nogmaals proberen? Neem dan contact op met ons! Wij kijken graag mee hoe jullie je projectvoorstel kunnen verbeteren.

Neem contact met ons op

Ga samen aan de slag met jullie project

Is jullie project goedgekeurd? Gefeliciteerd! Jullie krijgen een contract toegestuurd en worden uitgenodigd voor een kick-off meeting. En dan kunnen jullie eindelijk écht aan de slag! Lees hieronder waar je aan moet denken als je bezig gaat met jullie project.

Aan de slag

Maak zichtbaar wat je doet

Het project loopt en je bent vast en zeker trots op wat je doet. Deel dit ook met anderen en laat zien wat je bereikt! Inspireer anderen door de ervaringen en successen te delen en haal zo alles uit jouw project.

Deel het project

Leg vast wat je hebt geleerd!

Een Solidariteitsproject opzetten en uitvoeren is een waardevolle ervaring. Jullie hebben ongetwijfeld veel geleerd de afgelopen maanden. Met behulp van Youthpass leg je vast wat je hebt gedaan en welke vaardigheden je hebt geleerd. Zo zie je op welke vlakken je je hebt ontwikkeld tijdens het project. Jouw Youthpass komt goed van pas bij (toekomstige) sollicitaties!

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Een Solidariteitsproject starten kost jullie eigenlijk alleen maar tijd. Er is subsidie beschikbaar, dus veel kosten kunnen daarmee worden gedekt. Deze wordt wel in twee delen uitbetaald: 80% voorafgaand aan het project en 20% nadat jullie eindverslag is goedgekeurd. Dat betekent dus dat jullie de laatste 20% eerst voor zullen moeten schieten.

Dit verschilt per project. Je bent tijd kwijt aan de voorbereiding van de aanvraag: jullie werken jullie idee uit tot een concreet plan en dienen een aanvraag in. Als jullie al concreet hebben wat jullie willen doen, dan kost een aanvraag indienen minder tijd dan wanneer jullie nog iets moeten bedenken. Een tip: als jullie allemaal een onderdeel invullen van de aanvraag zijn jullie sneller klaar dan wanneer jullie alles gezamenlijk doen.

Deze tijd aan voorbereiding investeren jullie dus voordat jullie weten of jullie ook echt subsidie gaan ontvangen voor jullie project. Als jullie project goedgekeurd wordt, dan is het aan jullie hoeveel tijd jullie aan het project besteden. Jullie stemmen onderling af wat nodig is om het project succesvol uit te voeren en verdelen de taken. Er zijn geen richtlijnen wat betreft de tijd die jullie minimaal aan het project dienen te besteden.

Er zijn jaarlijks een aantal deadlines, dus vaste momenten waarop jullie je aanvraag kunnen insturen. Na het indienen van een aanvraag duurt het nog drie maanden voordat jullie kunnen starten; we hebben twee maanden nodig om alle aanvragen te beoordelen, en als jullie aanvraag wordt goedgekeurd duurt het een maand om alle administratieve zaken af te handelen.

De deadlines zijn meestal in februari (voor projecten die starten na1 mei), mei (voor projecten die starten na 1 augustus) en oktober (voor projecten die starten na 1 januari).

In onze agenda zie je wanneer de volgende deadline is. 

Alles is mogelijk, zolang jullie samen iets goeds doen voor een ander (bijvoorbeeld jullie buurt of een speciale doelgroep) of voor de maatschappij in zijn geheel (bijvoorbeeld landelijk of voor het klimaat). Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je activiteiten organiseert voor jongeren in het buurtcentrum, senioren lesgeeft in digitale vaardigheden of rolstoelbasketbal organiseert voor kinderen met en zonder beperking. Voor de maatschappij in zijn geheel kun je bijvoorbeeld de Sustainable Development-goals promoten onder mbo-studenten of op festivals in gesprek gaan met mensen om bewustwording omtrent gender(on)gelijkheid te vergroten.

Alles mag, zolang jullie het maar vrijwillig doen, naast studie of werk en met een groep van minimaal vijf mensen tussen de 18 en 30 jaar.

Met een groep kun je de verantwoordelijkheid van een project verdelen, wat bijdraagt aan het plezier en een optimale leerervaring. Een Solidariteitsproject kan niet altijd een perfect uitgevoerd project zijn waarbij alle vooraf gestelde doelen zijn behaald, maar is voornamelijk een kans om te leren door proberen en zo je cv te boosten. Niet-formeel leren noemen we dat. Door dit met een groep te doen, oefen je ook met samenwerkingsvaardigheden; een belangrijke competentie in zowel werk als studie.

Daarnaast is het ook veel gezelliger en leuker om samen een project op te zetten waar jullie allemaal blij van worden! 

bgie