Skip to main content

Vrijwilligerswerk

Wil je iets goeds doen voor een ander en tegelijkertijd ook zelf een unieke ervaring beleven in het buitenland? Dan is Europees Vrijwilligerswerk misschien wel wat voor jou! Ben je tussen de 18 en 30 jaar, dan kun je via het European Solidarity Corps als vrijwilliger aan de slag in een ander Europees land. En dat kost je bijna geen geld. Je leest hier hoe je dat aanpakt.

Wat brengt vrijwilligerswerk jou?

Een Europees Vrijwilligersproject geeft je niet alleen de mogelijkheid om iets goeds te doen voor anderen, maar biedt jou ook de kans om nieuwe dingen te leren, jouw eigen vaardigheden uit te breiden en fantastische avonturen te beleven.

Deze pagina gaat over Europees Vrijwilligerswerk. Klik hier om meer te weten te komen over de centrale actie Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp.

  • Je doet zinvol werk;
  • Je maakt nieuwe vrienden;
  • Je leert een andere cultuur kennen;
  • Je leert misschien een nieuwe taal;
  • Je leert veel over jezelf;
  • Je doet nuttig werk voor anderen;
  • Het staat goed op je cv.

Hulp nodig of vragen?

Wij helpen je graag bij het beantwoorden van vragen of bij het geven van advies. Neem contact met ons op.

Zo werkt het

Ontdek de mogelijkheden

Van je 18e tot en met je 30e kun je als vrijwilliger aan de slag in een project in (een buurland van) Europa. Zo’n project duurt tussen de twee weken en twaalf maanden. Je werkt dan 30-38 uur per week als vrijwilliger. Het kost je bijna niks, want het European Solidarity Corps zorgt voor een vergoeding van je reis- en verblijfskosten. Ook krijg je zakgeld, een taalcursus en een zorgverzekering.

Laat je inspireren door verhalen van andere vrijwilligers

Meld je aan als vrijwilliger

Ben je overtuigd? Meld je dan aan! Om deel te nemen als vrijwilliger aan het European Solidarity Corps moet je jezelf namelijk eerst registreren. Je meld je hiervoor aan met een EU-login. Vul je account met informatie over wat je wilt doen, waar je wilt werken en wat je kan. Lees via de link meer over hoe het aanmelden in zijn werk gaat.

Meer informatie

Vind jouw droomproject

Ben je geregistreerd? Dan kunnen organisaties contact met jou opnemen voor een vrijwilligersplek. Je kunt ook zelf naar vrijwilligersprojecten zoeken in de database. Je vult de periode in waarin jij vrijwilligerswerk wilt doen of zoekt op land of onderwerp. Je ziet dan welke projecten een plek voor een vrijwilliger hebben. Is er een match tussen jou en de organisatie? Dan regelt jouw gastorganisatie met jou alle officiële papieren.

Meer informatie

Aan de slag!

Yes, na maanden van voorbereiding is het zover: je gaat starten met jouw project! Voor je vertrekt naar het buitenland krijg je in Nederland nog een training om je goed voor te bereiden. Eenmaal in het buitenland krijg je ook nog een 'on-arrival-training' én krijg je een mentor toegewezen. Je wordt dus goed begeleid bij jouw buitenlandervaring!

Meer informatie

Zet jullie project in de spotlight

Het project loopt en je bent vast en zeker trots op wat je doet. Deel dit ook met anderen en laat zien wat je bereikt! Inspireer anderen door de ervaringen en successen te delen en haal zo alles uit jouw project.

Deel het project

Krijg een certificaat voor jouw vrijwilligerswerk

Als je meedoet met een project via het European Solidarity Corps ontvang je na afloop een certificaat, de Youthpass. Dit vormt hét bewijs van wat jij hebt gedaan én geleerd tijdens jouw werk als vrijwilliger in het buitenland. Dat kan mooi van pas komen om bijvoorbeeld aan jouw toekomstige werkgevers te laten zien en op je cv te zetten.

Meer informatie

Deel jouw ervaringen van jouw vrijwilligersproject

Ben je weer terug in Nederland? Deel dan je ervaringen over jouw vrijwilligersproject. Word bijvoorbeeld lid van de EuroPeers. Dit zijn jongeren die naar het buitenland zijn geweest en na afloop helpen om het programma meer naamsbekendheid te geven én om hun ervaringen te delen met andere jongeren.

Word EuroPeer

Veelgestelde vragen

Dat kost je in principe niks! Je reiskosten worden vergoed, je gastorganisatie zorgt voor een woning en voor eten of eetgeld, en daarnaast krijg je ook nog maandelijks zakgeld. Hoeveel zakgeld dat precies is verschilt per land, maar ligt meestal tussen de € 100 en € 150 in de maand.

Hier staat geen vaste termijn voor, maar we raden aan om je in elk geval zes maanden van te voren te gaan oriënteren. Meestal duurt het wel een paar weken of maanden voordat alles geregeld is. Daarbij zetten organisaties meestal zo’n 6-8 maanden van te voren hun vacatures online. Het is slim om je op tijd in te schrijven en dan regelmatig even op de European Youth Portal te kijken of er nieuwe vacatures zijn. Zo heb je de tijd om verschillende projecten met elkaar te vergelijk en te zoeken tot je jouw droomvacature hebt gevonden!

Er zijn heel veel verschillende projecten binnen het European Solidarity Corps, met één gemeenschappelijke deler: je draagt met je vrijwilligerswerk bij aan de gemeenschap waarin je vrijwilligerswerk doet. Zo zijn er projecten waarin je werkt met kinderen uit een achterstandssituatie, activiteiten onderneemt met eenzame ouderen, je dieren verzorgt of op een biologische boerderij werkt. Er zijn projecten waar je bijdraagt aan een circulaire economie, je kinderen ondersteunt op scholen of praktisch aan de slag gaat met het kappen van bomen of het aanleggen van een terrein. Of projecten waarbij je een organisatie helpt met het ontwikkelen van hun communicatie. En ga zo maar door!

In de Volunteering database van de European Youth Portal kun je alle opties bekijken.

Dat verschilt enorm per project, zo kun je heel actief buiten bezig zijn of juist veelal op kantoor zitten. Maar er zijn ook enkele dingen hetzelfde: je doet gemiddeld 32-26 uur vrijwilligerswerk per week, het is dus een voltijd vrijwilligerswerkprogramma. Daarnaast ben je elke week twee dagen vrij én zul je meedoen aan trainingen waarbij je andere vrijwilligers ontmoet.

Corona heeft een grote impact op internationaal vrijwilligerswerk, maar toch gaan er heel veel projecten ook nu gewoon door. Soms in een wat andere vorm, waarbij ook een deel van het werk online plaatsvindt. Dit verschilt echter erg per land en per organisatie. We raden je daarom aan om hierover in goed overleg te gaan met je zendorganisatie en met je gastorganisatie voordat je definitieve afspraken maakt.

bgie