Centrale actie: Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp
Het European Solidarity Corps breidt zich uit met nieuwe vrijwilligersmogelijkheden ter ondersteuning van humanitaire hulporganisaties in derde landen. Lees verder om hier meer over te weten te komen.
'Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp' is een centrale actie binnen het European Solidarity Corps, wat betekent dat de subsidieaanvraag via het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) in Brussel verloopt. Heb je vragen, neem dan contact op met onze collega's in Brussel.
Wat is het?
Als deelnemer aan een project binnen 'Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp' krijg je de kans om mensen in landen buiten de Europese Unie te helpen, die te maken hebben gehad met humanitaire rampen of die zich moeten voorbereiden op mogelijke rampen in de toekomst. Je ontwikkelt je daarmee tot actief burger, en doet tegelijkertijd nieuwe vaardigheden op en leert over andere culturen en manieren van leven.
Naast rampbestrijding raken de projecten een breed scala aan onderwerpen. Voorbeelden daarvan zijn het bevorderen van gendergelijkheid, het beschermen van migranten en de effecten van klimaatverandering.
Er bestaan twee soorten vrijwilligerswerk binnen deze actie:
Individueel vrijwilligerswerk
- van twee tot twaalf maanden;
- fulltime (tussen 30 en 38 uur per week);
- je draagt bij aan de dagelijkse taken die nodig zijn om de activiteiten van de gastorganisatie (actief in de humanitaire hulpsector) te ondersteunen;
- vindt plaats in een derde land (geen EU-lidstaat of ander land dat is aangesloten bij het programma).
Vrijwilligersteams
- tussen twee weken en twee maanden;
- fulltime (tussen 30 en 38 uur per week);
- je werkt met vrijwilligers uit minimaal twee verschillende landen;
- het team heeft tussen de vijf en 40 vrijwilligers, die worden geselecteerd door zend- en gastorganisaties;
- vindt plaats in een derde land (geen EU-lidstaat of ander land dat is aangesloten bij het programma).
Wie kan er deelnemen?
Inwoners van EU-lidstaten of van andere landen aangesloten bij het programma (IJsland, Liechtenstein, Turkije en Noord-Macedonië), die tussen de 18 en 35 jaar zijn, kunnen deelnemen aan Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulpprojecten.
Voordat je daadwerkelijk aan je buitenlandavontuur kunt beginnen, moet je een online training en een fysieke training volgen. Je krijgt toegang tot deze trainingen zodra je je hebt aangemeld.