Skip to main content
Solidariteitsproject

Bij Artquake, een cultureel jongerenplatform, vinden dat ze dat er meer ruimte en aandacht moet komen voor creativiteit en talent. In West-Friesland is er al jaren sprake van een beperkt cultureel voorzieningenaanbod voor jongeren. Mado, Diana, Menno, Alexandra, Kevin en Maureen inspireren je om op verschillende manieren het maximale uit je passie te halen. Of je een solist, duo of groep bent, of je nou van tekenen, fotograferen, schrijven, dansen of muziek maken houdt. Bij Artquake kun je jouw kunstpassie delen met andere enthousiaste leeftijdsgenoten!

Artquake organiseert optredens, exposities en workshops zodat creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten, samen kunst creëren, gehoord worden en je zichzelf op creatieve wijze uitdagen en ontwikkelen. Maureen vertelt erover:

Creatieve broedplaats

“In de regio is niet veel voor jongeren op het gebied van kunst en cultuur. Het is vooral feesten, uitgaan en drinken, maar er zijn ook jongeren die wat anders willen. Denk aan muziek of schilderen. Artquake is een creatieve broedplaats waar jongeren zichzelf kunnen zijn en dingen kunnen leren. We organiseren brede workshops, zoals Songwriting en 3D-tekenen, maar ook trainingen en optredens. Om jongeren te helpen met hun ontwikkeling vragen we wat zij willen leren. We willen verschillende genres samenbrengen, zoals muziek met fotografie en film.

Met 25 jaar ben ik een van de ouderen. Op mijn zestiende twijfelde ik vaak en ik was veel alleen. Wat had ik toen graag een club als Artquake gehad! Nu ontdek ik hoeveel creatieve jongeren er zijn in de buurt. We willen dat jongeren elkaar kunnen ontmoeten en geven ze een podium zodat ze vertrouwen krijgen. Vaak hebben ze talent zat, maar denken dat ze er niets mee kunnen. Wij zeggen: je bent goed genoeg! Je moet het gewoon doen en niet bang zijn om te falen. Fouten maken is juist goed. Het is een goede leerervaring. Jongeren groeien door het project, net als wij.

We proberen alles gratis en laagdrempelig te houden, zodat iedereen kan meedoen. Geld moet geen belemmering zijn. Op het moment hebben we nog geen fysieke plek, maar dat is wel het doel. Door corona hebben we van alles kleinschalig gedaan om toch iets te kunnen doen. Het was bijzonder als iets wel kon. Dat zagen we bij de workshop Songwriting, met verschillende instrumenten en disciplines. Iedereen was blij om samen muziek te kunnen maken. Tijdens bijeenkomsten raken jongeren geïnspireerd. We brengen ze bij elkaar en ze gaan samen verder.”

Meer zien?

Kijk op art-quake.com of volg Artquake op Instagram: artquake.westfriesland.

Terug naar Overzicht

bgie