Skip to main content
Vrijwilligerswerk

In Batavialand vind je de Bataviawerf: een centrum voor historische scheepsbouw en internationaal bekend door de reconstructie van het VOC-schip de Batavia. Er werken drie jongeren die een Europees Vrijwilligersproject doen.

Het grootste deel van de medewerkers van Batavialand is vrijwilliger. De bouw en het onderhoud van de schepen is een leer- en werkervaringsproject voor jongeren en re-integranten en daarnaast zijn er vrijwilligers aan het werk, uit binnen- en buitenland. Zij doen hier werkervaring op, nemen deel aan de maatschappij en hebben meer kans op het vinden van een (betaalde) baan. Sinds 2011 ontvangt Batavialand Europese vrijwilligers. Op dit moment zijn dit Ludovic uit Frankrijk, Mireia uit Spanje en Sylwia uit Polen.

Dagelijkse werkzaamheden van de vrijwilligers

Friso Wennekes (leermeester scheepstimmeren en vrijwilligerscoördinator): “De internationale vrijwilligers helpen mee in de dagelijkse bezigheden op de werf, in het verlengde van hun eigen wensen. Ludovic bijvoorbeeld is eigenlijk altijd buiten en met zijn handen bezig. Hij helpt op dit moment met het bouwen van de nieuwe masten voor de Batavia. Mireia zit veel op kantoor waar ze met behulp van AutoCAD bezig is om de scheepstekening aan te passen. Daarnaast is ze één dag in de week in de smederij waar ze replica’s maakt en meet ze wekelijks de vochtigheidsgraad van het schip. Sylwia is creatief en grafisch heel sterk. Zij is de laatste tijd bezig geweest met een tekening van de Batavia, die gebruikt zal worden in het museum en waarschijnlijk ook verkocht gaat worden als poster.”

Naast hun dagelijkse bezigheden helpen de vrijwilligers mee met de selectie van de nieuwe vrijwilligers. “Ons project is vrij technisch, dat spreekt mensen aan,” vertelt Friso. “In principe is iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en scheepsbouw welkom, maar bij de selectie letten we wel ook op wat we hier nodig hebben. We hebben bijvoorbeeld altijd één vrijwilliger nodig met kennis van de technische tekensoftware AutoCAD, zodat hij of zij de scheepstekening kan aanpassen.”

Europese Vrijwilligers
Vrijwilligerswerk in Batavialand

Hunebedden en fietsen

Op de dag van ons bezoek zijn alleen Ludovic en Mireia aanwezig, die tijdens de rondleiding over de Batavia duidelijk laten merken dat ze het erg naar hun zin hebben. “Het project is heel leuk, maar Nederland is ook fantastisch! Je voelt je hier zo veilig, dat is erg fijn. En we hebben een treinkaart waarmee we in het weekend gratis kunnen reizen, waardoor we veel van Nederland kunnen zien.”

“Afgelopen weekend ben ik bijvoorbeeld naar Drenthe geweest, naar de hunebedden,” vertelt Mireia. “Daar wilde ik al langer naartoe, dus dat was heel tof. Verder vind ik het heel indrukwekkend om te zien wat jullie allemaal doen en hebben gedaan om water te regelen; dijken bouwen en polders droogleggen en zo. Naar Neeltje Jans wil ik ook nog heel graag.”

De grootste wens van Ludovic? “Een Nederlandse fiets mee terug naar Bretagne nemen, zodat ik indruk kan maken door te fietsen zonder zichtbare remmen te hebben,” grapt hij. “Maar even serieus: ik ben na 6 maanden het fietsen wel echt gaan waarderen.”

Terug naar Overzicht

bgie