Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Margot doet vrijwilligerswerk bij een organisatie in Madrid, waar ze op dit moment al een paar maanden zit. 

“Ik geef huiswerkbegeleiding aan kinderen uit de wijk, coach een voetbalteam en geef Engelse les bij het jeugdcentrum. Met mijn werk kan ik wat betekenen voor kinderen die het thuis niet even makkelijk hebben. Dat was voor mij erg belangrijk bij de keuze van het project waar ik vrijwilligerswerk ging doen.”

Van balletje hooghouden tot kantoorwerk

“Toen ik in Madrid aankwam kon ik meteen beginnen met werken. Ik werd in het diepe gegooid en dat vond ik wel lastig. Toch bevalt het bijles geven me goed; vooral met Engels huiswerk kan ik goed helpen en in ruil leren de kinderen mij Spaans. Ondanks het feit dat ik een taalcursus heb gevolgd, merk ik dat de taalbarrière zeker aanwezig is. Niet alleen tussen mij en de kinderen, maar ook in het team waarin ik werk. Het Engels van de Spanjaarden is echt om te huilen, dus daar kan ik niet echt op terugvallen. Met het voetbaltraining geven ga ik binnenkort stoppen, want daarin ben ik niet zo heel getalenteerd. Ik kan de bal ondertussen acht keer hooghouden, maar daar blijft het dan ook bij. Dit heb ik aangegeven bij de organisatie waar ik werk. Na wat overleg mag ik meer kantoorwerk gaan doen voor de overkoepelende organisatie en helpen bij vrijetijdsbesteding voor de kinderen op de zaterdag.”

 

Dagelijks ritme

“Ik woon in het centrum, maar niet heel dicht bij werk. In mijn vrije tijd ontdek ik graag samen met andere vrijwilligers de stad en de dorpen eromheen. Soms gaan we ook wel eens wat drinken of samen uit. In Nederland ben ik gewend in de avond meestal vrij te zijn, terwijl ik hier voornamelijk juist ’s avonds werk.Alles begint en eindigt hier sowieso laat. Zo sprak ik een keer af om met een vriendin te eten, maar zaten we pas om 12 uur aan tafel en het was al 7 uur toen ik de volgende ochtend thuis kwam. Dat is wel even wennen, want mijn dagelijkse ritme is totaal anders hier. Ik mis zelfs vroeg opstaan, dat had ik echt niet verwacht! Wat ik nog meer mis is de Nederlandse pindakaas en de lekkere en makkelijke maaltijdsalades. Die zijn hier gewoon echt slecht."Tips van Margot

  • Laat los wat je gewend bent vanuit Nederland, ga helemaal mee met de flow. Zo kan je je makkelijk aanpassen aan de gewoontes van het land.
  • Doe voor vertrek alvast een taalcursus, om zo de taalbarrière zo veel mogelijk te verkleinen.

Terug naar Overzicht

Word ook Europees Vrijwilliger!

Check hier hoe je je aanmeldt!
bgie