Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Afgelopen zomer kwamen honderden jonge Esperanto-sprekers bijeen op een kampterrein nabij het Brabantse Westelbeers: het decor voor Internationale Jongerencongres van TEJO. Met de hulp van drie Europese Vrijwilligers werden de ze ontvangen voor een week van uitwisseling en verbinding. Het European Solidarity Corps ging er langs.

Esperanto: taal van verbinding

“Bonvenon. Bone havi vin ĉi tie!” De deelnemers aan het Internationale Jongerencongres worden hartelijk welkom geheten in het Esperanto: een kunstmatige taal die speciaal is ontworpen om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. En dat is niet de enige reden waarom je deze taal zou leren: “Een ander motief is bijvoorbeeld de Pasporta Servo: een wijdverspreid netwerk met accommodaties voor couchsurfers.” lacht de Slowaak Léon, president van TEJO. Zonder betaling stellen Esperanto-sprekers hun huis open voor reislustige gasten – die zo ook nog eens lokale gids krijgen om hen over de omgeving vertellen. “Mijn schoonmoeder heeft zo meer dan tweehonderd gasten ontvangen!” vertelt penningmeester Veronika.

organisatie congres

Vrijwilligerswerk op maat

TEJO is een parapluorganisatie voor meer dan 40 Esperanto-jongerenorganisaties over de hele wereld en gezeteld in Rotterdam. Het doel van TEJO gaat verder dan het jaarlijks organiseren van een zomerkamp om Esperanto met elkaar te spreken. “We spelen ook in op actuele onderwerpen als gendergelijkheid door er seminars over te geven.” zegt Léon.   

Rondlopend over het kampterrein wordt duidelijk dat het hier inderdaad gaat om meer dan het oefenen van een taal alleen. Het meerdaagse programma staat bomvol met o.a. creatieve workshops, een Raad van Europa-project en een debat over de klimaatcrisis dat wordt geleid door een Europees Vrijwilliger.

Léon: “In de eerste weken van het jaar dat de Europese Vrijwilligers bij ons zijn, brengen we in kaart wat hun interesses en vaardigheden zijn – of waar ze zich in willen ontwikkelen – en matchen hen met de taken die er liggen. We willen daar flexibel in zijn.”

We kijken waar de vrijwilligers zich in willen ontwikkelen en matchen hen met de taken die er liggen

Léon, president TEJO

Fransman Clément startte in de organisatie als Europees Vrijwilliger. De community en de prettige sfeer zorgden ervoor dat hij in Rotterdam is blijven hangen. Als coördinator speelt Clément nu zelf een belangrijke rol voor de drie Europese Vrijwilligers die TEJO op dit moment host: Lenka, Livia en Wojciech. “Ik houd in de gaten hoe het met hen gaat en ben verantwoordelijk voor de taakverdeling. Bijvoorbeeld door voor de balans te zorgen in de taken die de vrijwilligers moeten doen en die ze zelf kiezen. Zodat niet steeds dezelfde persoon de saaie – en de andere de toffe klussen doet.”

Muzikale workshop

Focussen op waar je in gelooft

Wojciech houdt zich bezig met de externe relaties van TEJO – zoals de communicatie met andere organisaties. “Van origine ben ik Pools, maar onze running gag is dat we allemaal uit Esperantoland komen.” antwoordt hij, gevraagd naar zijn nationaliteit. “Iedereen heeft eigen redenen om Esperanto te leren. Het begint vaak bij de gedachte dat het een taal is voor de hele mensheid: een mooi idee. Maar zodra je jezelf er meer in verdiept, ontdek je de community erachter. Die is extreem inclusief, waardoor je helemaal jezelf kunt zijn.”. Lenka vult aan dat Esperanto snel onder de knie te krijgen is en - door de relatief makkelijke vocabulaire - je niet te diepgaand over je woordkeuze hoeft na te denken. Dat helpt bij het maken van contact, maar ook bij mentale uitdagingen. Het is simpel om je gevoel met de woorden te verbinden. Door Esperanto, en mijn tijd als Europees Vrijwilliger, kan ik mezelf beter uitdrukken en ben ik zelfverzekerder geworden.”

Wojchiech beaamt dat hij Lenka enorm heeft zien groeien in de maanden dat ze samenwerken. En hij heeft een tip voor jongeren die nog twijfelen over een avontuur als Europees Vrijwilliger: “Dit is een grote kans om te volgen waar je in gelooft - in plaats van je direct op je carrière te focussen. Dat hoeft zeker geen Esperanto te zijn. Je krijgt de tijd en financiële mogelijkheden om te ondersteunen wat je écht belangrijk vindt!”  

Wojchiech en Lenka

Wil jij met jouw organisatie ook vrijwilligers via het European Solidarity Corps ontvangen? Of zelf vrijwilligerswerk doen? Op deze pagina lees je hoe je dat aanpakt!

Meer weten over Esperanto? Neem dan een kijkje op de website van TEJO door hier te klikken.

Terug naar Overzicht

bgie