Skip to main content
Solidariteitsproject

X Community bestaat uit een groep creatievelingen en jonge ondernemers in Almere. “Voor ons was vrijwel niets in de stad”, aldus coördinator en zangeres Sterre Nacca (24). Daarom bedacht een jongerengroep ‘X Community’, waar zij met subsidie van het European Solidarity Corps vorm aan konden geven. Zij kunnen nu terecht bij Finish your breakfast, een lunchroom naast het station en een plek voor creatieve evenementen.

Sterre komt niet uit Almere en woont er ook niet, maar is er wel vaak. “Ik ken hier veel mensen en zo ben ik bij de lunchroom beland. Ik heb in Almere mijn sociale leven opgebouwd en ben er vaker dan in Amsterdam. Daar is heel veel, maar in Almere is nog veel mogelijk. Hier zijn veel creatieve mensen die meer willen doen en met elkaar samenwerken. Met de lunchroom hebben we nu een fysieke ontmoetingsplek. We willen hier vooral leuke activiteiten organiseren die aansluiten bij wat jongeren willen. Dit kan met de subsidie van het European Solidarity Corps en daar zijn we erg blij mee.

Database

Een deel van de projectgroep is het gezicht van de community. Sterre: “Een kleine kerngroep van circa vijf mensen vist uit een database van zo’n twintig jonge creatievelingen die kunnen bijdragen. Samen willen we activiteiten organiseren die aansluiten bij wat jongeren willen. We zijn blij met de subsidie van het European Solidarity Corps en hebben nu een locatie waar we ons gezien voelen en waar het aanbod geloofwaardig is.”

In gesprek

De community moet zich verder gaan vormen. Gaandeweg willen ze ook uitzoeken waar de behoefte ligt, wat mensen willen en wat ze nodig hebben. “We hebben een jaarplanning gemaakt, maar het is zoeken wat wel of niet werkt”, vertelt Sterre. “Bij iedere activiteit gaan we in gesprek met de deelnemers om te horen wat ze ervan vinden.” X Community is een platform voor en door jongeren. Volgens Sterre werkt het goed als jonge mensen het zelf doen. “We willen faciliteren dat creatieve, jonge mensen hun ding kunnen doen en hun art kunnen uiten. We geven ze een podium.”

Geen jongerencentrum

Sterre weet dat jongeren veel willen en veel kunnen. “Het gaat er niet om wat je doet en hoe je dat leert, maar waar je dat doet. In Amsterdam zijn hiervoor veel mogelijkheden, in Almere niet. Nu hebben we hier ook een plek gevonden.” Ze zijn geen jongerencentrum, benadrukt Sterre. “Bij ons is geen maatschappelijk werker die iemand linkt aan een docent ofzo. Het is echt een community van jonge creatieve mensen. Het zou mooi zijn als er steeds meer van dit soort plekken komen en dat er meer cultuur komt in Almere.”

Wat er wel is, is vaak bedacht door oudere mensen. Goedbedoeld, maar als iets is bedacht vanuit het idee ‘dat is leuk voor jongeren’, dan is het eigenlijk nooit leuk voor jongeren

Sterre - Coördinator en zangeres

Datingavond

Een voorbeeld van een mogelijke activiteit is dat poetry artiesten gedichten voordragen op muziek, eventueel met een diner. Sterre: “We willen verschillende disciplines combineren. Dat maakt het net even anders. Wat ook kan, is een datingavond waarbij deelnemers worden gekoppeld op basis van hun sneakers. Iemand met een Air Max gaat misschien goed samen met het type skateschoen. We zijn geen matchmakers maar sneakers is iets van onze doelgroep. We willen elke discipline laten shinen en verschillende disciplines versterken elkaar.

Terug naar Overzicht

bgie