Skip to main content
Solidariteitsproject

Felicia is betrokken bij LHBTI+ Café Harmonie in Almelo: "Eens per maand willen we samenkomen met wisselende activiteiten, plus drie of vier keer per jaar een feest. Soms nodigen we ook interessante sprekers en ervaringsdeskundigen uit om te horen wat er speelt in de community."

Ik kom al jaren bij Studio 15. Eerst voor zang en fotografie, daarna heb ik zelf een fotografiecursus gegeven aan jongeren van 12 tot 15 jaar. Ook heb ik achter de receptie gestaan en nu organiseer ik LHBTI-avonden. Ik heb hier een klik met veel mensen en ook andere LHBTI’ers leren kennen. We kwamen tot de conclusie dat er voor LHBTI’ers geen gezellige en veilige plek is in Almelo. Wel praatgroepen enzo, maar we willen het luchtig houden met spelletjes en activiteiten zoals een muziekbingo.

We hebben nu twee avonden gehad en daar zijn zo’n twintig mensen geweest, uit Almelo en omgeving. Voor ons LHBTI+ Café hebben we de naam Harmonie bedacht, omdat hier harmonie heerst en iedereen gelijk is. Ons logo is niet schreeuwerig regenboogachtig met glitter en eenhoorns. Het is een plek waar we het liefst mensen uit de LHBTI-community ontvangen, maar waar we niemand uitsluiten. Laatst is een hetero-vriendin van mij ook meegegaan. We gebruiken de subsidie van het European Solidarity Corps voor de kosten die we maken voor onze activiteiten. Denk aan ruimte, aankleding, eten en drinken of sprekers. Naast subsidie kunnen we ook kennismaken met vrijwilligers van andere Solidariteitsprojecten. Het is leuk over daar meer over te horen.

Café Harmonie is een plek waar iedereen welkom is

Felicia - Vrijwilliger bij talentenhuis Studio 15 & betrokken bij LHBTI+ café Harmonie

Zelf ben ik op mijn zeventiende uit het geloof gestapt, omdat ik op meisjes val. Ik heb wel een heterorelatie gehad, maar dat werkte niet. Hoe graag ik het ook wilde, vooral voor de familie. Mijn moeder accepteert mij zoals ik ben en is ook uit het geloof gestapt, maar de rest van de familie vindt het nog steeds raar. Het is niet makkelijk om anders te zijn. Mensen die non-binair of transgender zijn worden niet altijd geaccepteerd in de familie. Dat is heftig, maar het moet bij ons vooral fijn zijn om jezelf te kunnen zijn. Bij de activiteiten mag iedereen zijn of haar mening uiten, maar het moet wel luchtig blijven. We willen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. En we willen de bezoekers zelfvertrouwen geven: je bent niet de enige en je bent niet raar.

Terug naar Overzicht

bgie