Skip to main content
Solidariteitsproject

Wie is geadopteerd, zit vaak boordevol vragen over diens afkomst en identiteit. En dat niet alleen: waar vind je andere adoptiekinderen om erover te praten? De jongeren achter Adoptiepedia organiseerden een Solidariteitsproject waarbij ze Chinese en Taiwanese geadopteerden samenbrachten op een symposium. Ming Overbeek vertelt erover.

Tussen 1979 en 2015 gold de eenkindpolitiek in China. Gezinnen mochten maar één kind krijgen; het krijgen van een tweede kind was strafbaar. Zo hoopte de Chinese regering de bevolkingsgroei af te remmen. Dit beleid had ingrijpende consequenties. Ouders pleegden abortus of legde het kind te vondeling – het lot van veel Chinees geadopteerden in Nederland. Stichting Adoptiepedia is door en voor jongeren opgericht en biedt een community voor hen die zijn geadopteerd uit China en Taiwan.   

Je bent niet alleen

“Adoptiepedia is een platform dat geadopteerden met elkaar verbindt en waar zij terecht kunnen met al hun vragen. Bijvoorbeeld over mentale kwesties en hoe zij hun zoektocht naar biologische ouders kunnen starten.” vertelt Ming. “Die verbinding voor geadopteerde jongeren is nodig. Het kan soms anders lijken, maar je bent niet alleen. En ook niet-geadopteerden kunnen bij ons terecht voor informatie. Zo willen we meer bewustzijn voor het onderwerp creeëren.”

Symposium ‘Roots zoeken’

Breepark in Breda was het toneel van een Solidariteitsproject waarmee Adoptiepedia deze verbinding na streefde. Ming: “We besloten met subsidie van het European Solidarity Corps een symposium te organiseren: het event ‘Roots zoeken’, waar Chinees en Taiwanees geadopteerden samen konden komen informatie en ervaringen met elkaar te delen. Daarmee wilden we hen handvatten bieden om eventueel verder te gaan of te beginnen met diens zoektocht naar de rootsreis of zoektocht”

Op het event kwamen meer dan 150 bezoekers af. Dat waren niet alleen geadopteerden, maar ook ouders en adoptiecoaches. Zij konden allerlei workshops en talkshows rondom het thema adoptie bijwonen. Zo was er een lezing over de mogelijkheden van DNA-onderzoek om biologische familie terug te vinden en vond er een sessie over nazorg bij adoptiegezinnen en geadopteerden plaats. Ming blikt trots terug op de dag: “We hebben erg veel positieve reacties gekregen. Bezoekers vonden het heel tof om zoveel andere ‘lotgenoten’ te ontmoeten en willen weten wanneer het tweede symposium wordt georganiseerd!”

    Loslaten

    Niet alleen het symposium zelf – maar ook het organiseren ervan heeft Ming, student Creative Business, veel gebracht. “Het opzetten van dit event paste perfect in mijn straatje. Ik kon als projectcoördinator de kennis vanuit mijn opleiding toepassen in de praktijk. Ik heb daarnaast vooral geleerd los te laten. Ik wil nog af en toe te controlerend zijn, maar door dit project heb ik geleerd dat ik het team los kan laten en het dan ook wel goed komt.”

    Ik heb geleerd dat ik mijn team best los kan laten

    Ming

    “Mijn tip voor anderen die een Solidariteitsproject willen opzetten? Kijk van te voren goed welke middelen je hebt en hoe je die gaat inzetten: waar ga ik het geld en de energie insteken en wat hoop ik eruit te halen? Zo zorg je ervoor dat jouw project zo efficiënt mogelijk verloopt!”

    Terug naar Overzicht

    bgie