Skip to main content
Solidariteitsproject

Chaotisch en vol kleur of strak symmetrisch en wit; hoe je omgeving eruitziet heeft veel invloed op hoe je je voelt en wat je doet. Lisa, Eva, Jolien, Lotte en Emma vinden dat iedereen recht heeft op een fijne plek om zich heen om het beste uit zichzelf te halen. Daarom bedachten ze het Solidariteitsproject ‘Room for More’.

Een idee

In dit Solidariteitsproject knapt het vijftal met tweedehands en gerecyclede materialen ruimtes op in bijvoorbeeld buurthuizen en asielzoekerscentra. Dat doen ze samen met de mensen die de ruimte gebruiken, zodat het een sociale, verzorgde, inspirerende en gezellige plek wordt. Een plek waar mensen zich thuis voelen.

Om hun idee voor de eerste keer werkelijkheid te laten worden kozen ze Utrecht als startpunt. Jolien: “We belden naar organisaties zoals de Vrijwilligerscentrale en het asielzoekerscentrum en kregen enthousiaste reacties: iedereen kende wel een ruimte die belangrijk was om je thuis te kunnen voelen, maar waar geen tijd en geld was om de ruimte op te knappen.” Emma:“We vinden het belangrijk dat een ruimte van een nonprofit-organisatie is, dus zonder winstoogmerk. En we zoeken het liefst lege ruimtes, want ideaal gezien willen we kamers niet restylen, maar juist echt vanuit het niets opzetten. Verder zoeken we naar een plek waar we kunnen samenwerken met de mensen die de ruimte gebruiken, zodat we hun behoefte in kaart kunnen brengen en hun achtergrond ook gelijk weten.”

Aan de slag

De groep vond een geschikte plek bij welzijnsorganisatie Boogh/Doenja in Utrecht Terwijde. Boogh/Doenja fungeert onder andere als buurthuis, waar buurtbewoners samen kleren naaien. De ruimte was kaal en niet gezellig, maar dat veranderde in één dag. Emma: “We hebben geleerd om van tevoren te beginnen met een koffiemoment en daarin uit te leggen aan de mensen die de ruimte gebruiken dat het eerst misschien chaos is, maar daarna mooi wordt.” Jolien vult aan: “Het enthousiasme is soms zo groot dat we mensen echt even moeten tegenhouden en alles goed moeten bespreken voordat we aan de gang gaan.”

Muren en meubels worden geschilderd of verplaatst. Voor de inrichting van de ruimte worden spullen bij kringloopwinkels of van Marktplaats gehaald. Klusmaterialen hergebruiken ze graag en de vijf verzinnen creatieve muurpatronen om ook met kleine restjes verf nog een ruimte te kunnen veranderen.

Hoe langer ‘Room for More’ bezig is, hoe meer de meiden merken waar ze op moeten letten tijdens het klussen aan een nieuwe ruimte. Emma:“Te veel vrijwilligers maakt de coördinatie lastig. Het veroorzaakt te veel prikkels en vragen. Ook is niet iedereen vanaf het begin enthousiast als ze horen dat wij een ruimte gaan veranderen.”

Het resultaat

Gelukkig veranderen de meningen als gebruikers uiteindelijk het resultaat zien. Jolien vertelt: “Je hoeft eigenlijk maar een klein idee te hebben en je krijgt er zoveel voor terug! Daarnaast zien we niet alleen de blije reacties van de gebruikers van de ruimtes, maar we merken ook dat we zelf veel beter zijn geworden in het begeleiden van het proces en de verdeling van taken. We zijn professioneler geworden.” Emma, lachend: “Ons volgende doel wordt een ‘Room for More International’. Want overal ter wereld kunnen we toch plekken creëren waar mensen zich kunnen ontwikkelen in een fijne omgeving?”

Terug naar Overzicht

bgie