Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Elivia deed tien maanden lang Europees Vrijwilligerswerk gedaan voor een project in Armenië - een project dat in het verlengde lag van haar studie. En dat leverde haar niet alleen werkervaring op! "Het was een supergave ervaring die ik iedereen kan aanraden."

Paspoort

Wie zijn nou die jongeren die Europees Vrijwilligerswerk doen?

 

  • Heet: Elivia Reupkes
  • Deed: 10 maanden vrijwilligerswerk in Jerevan, Armenië
  • Leerde: veel van andere culturen, zelfstandig en flexibel zijn en erop vertrouwen dat het goedkomt
  • Is nu: student International Business Management in Groningen

Onderdompelen in de Armeense cultuur

“In november 2021 ben ik naar Armenië gegaan. Na mijn bachelor HRM wilde ik de wereld ontdekken. Zeker na de coronatijd, waarin ik het meeste vanuit huis heb gedaan. Toen ik googelde op hoe ik een tussenjaar in kon vullen, kwam ik op de website van Eastpackers terecht. Zij werken via het European Solidarity Corps samen met landen in heel Europa, waaronder landen buiten de Europese Unie, zoals Armenië.

Ik koos voor het project in Armenië omdat ik daarmee snel kon beginnen. Ook wilde ik een project in het verlengde van mijn studie, voor de werkervaring. En ik vond Armenië leuk omdat het anders is dan de meeste Europese landen. Het leek me een uitdaging om me in die cultuur te laten onderdompelen. Het land is nog erg onontdekt en de natuur is heel mooi en verlaten. We moesten vaak liften en kwamen zo in contact met locals. Armenen zijn heel gastvrij, trots op hun land en geïnteresseerd in mensen uit het buitenland. We konden vaak mee-eten."

"Bari luys!"

"Ik werkte op het kantoor van HUJ Voluntary Service of Armenia, een organisatie die vrijwilligers zendt en ontvangt. Ik hielp bij de werving van vrijwilligers, met advertentieteksten, sollicitatiegesprekken, sociale media, promotiemateriaal, informatieboekjes, trainingen en presentaties. Niet alle collega’s spraken Engels. We leerden wat Armeens, maar ik gebruikte ook veel Google Translate. Het eerste Armeense woord dat ik heb geleerd is ‘bari luys’, goedemorgen. ‘Luys’ betekent licht.

Het was een supergave ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het heeft me uit mijn comfortzone getrokken. Je leert veel over jezelf en je komt jezelf tegen. Ik heb geleerd om flexibeler te zijn en erop te vertrouwen dat dingen goedkomen. Het is toch spannend om in een ander land zijn; je kent dingen niet en communicatie is niet altijd makkelijk. Maar het kwam altijd goed. Hierdoor ben ik nu minder snel gestrest. Europees Vrijwilligerswerk heeft me zelfstandiger gemaakt.”

Wil jij met jouw organisatie ook vrijwilligers via het European Solidarity Corps ontvangen? Of zelf vrijwilligerswerk doen? Op deze pagina lees je hoe je dat aanpakt!

Terug naar Overzicht

bgie