Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Clair en haar organisatie 'Tur Cos Ta Posibel' ontvangen Europees Vrijwilligers op Aruba, waar zij aan de slag kunnen bij de opvang voor kinderen, ouderen en zelfs gevangenen. De projecten gaan altijd over sociale inclusie. "De gevangenen vinden het bijzonder om te horen dat de jongeren dit vrijwillig doen, het schept meteen een band."

Foto van jongeren die aan het schilderen zijn

Paspoort

Wie zijn nou de mensen die Europees Vrijwilligersprojecten opzetten?

 

  • Naam: Clair Brown
  • Is: directeur bij 'Tur Cos Ta Posibel'
  • Waar: Aruba

Alles is mogelijk

Tur Cos Ta Posibel betekent ‘alles is mogelijk’ en dat is precies wat we jongeren willen meegeven. Europese Vrijwilligers kunnen hier aan de slag bij een ezelopvang of bijdragen aan activiteiten voor kinderen, ouderen en gevangenen. Bij de ezelopvang komen we al tien jaar, maar het project bij de gevangenis loopt pas sinds 2020. De gevangenen vinden het bijzonder, want normaal gesproken is er niet veel voor ze. Het heeft grote impact als ze horen dat de jongeren dit vrijwillig doen. Ze zijn er blij mee en het schept meteen een band.

Als psychiatrisch verpleegkundige heb ik veel in gevangenissen gewerkt. Ook heb ik van alles in binnen het internationale veld gedaan. Ik zag dat het levens verandert. Jongeren met weinig kansen komen soms vijf jaar later terug en hebben hun leven op de rit. De ontmoetingen en ervaringen in de internationale projecten zijn life changing. Ik vind het fijn om mijn jarenlange kennis nu toe te passen in Tur Cos Ta Posibel.

Tijdens de eerste weken op het eiland bezoeken de vrijwilligers elkaars projecten. Weten wat anderen doen en daar waardering voor hebben, is goed voor het teamgevoel. Het is niet altijd eenvoudig om alles geregeld te krijgen op Aruba. Gelukkig krijgen we veel voor elkaar, omdat we betrouwbaar overkomen. We zijn een kleine organisatie, maar lijken groter door onze populariteit. De vrijwilligers hebben goede naam gemaakt en lokale organisaties weten ons te vinden.

Jongeren inspireren om groter te denken

Onze projecten gaan altijd over sociale inclusie. Het European Solidarity Corps is een geweldig programma om jongeren te betrekken. Vooral jongeren uit achterstandssituaties,  die anders geen internationale ervaring op zouden doen. We zijn actief in de armere delen van Aruba en willen jongeren inspireren groter te denken. We hebben nu twee grote teamactiviteiten gehad. Zo hebben we een flashmob georganiseerd om bekendheid te geven aan het European Solidarity Corps en Erasmus+, en we hebben een grote muurschildering gemaakt.

Daarnaast gaat het om solidariteit. Zo laten we voetballers bijvoorbeeld dansen om te ervaren hoe dat is. Ze moeten dan uit hun comfortzone en verleggen hun grenzen.

Wil jij ook een Europees Vrijwilligersproject opzetten en zo de wereld een beetje mooier maken? Bekijk op deze pagina hoe je dat doet!

Foto van de muurschildering van het project

Terug naar Overzicht

bgie