Skip to main content
Solidariteitsproject

Ibrahim is (onder meer) derdejaarsstudent en student-assistent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en studiecoördinator Greenteam op de Academie van de Stad in Amsterdam-Noord. Daarnaast heeft hij een Solidariteitsproject opgezet: University Leaders Academie, vooral voor eerstegeneratiestudenten.

“Naast mijn studie en alle andere activiteiten organiseer ik ook evenementen op het gebied van diversiteit en inclusie. Ik ben gedreven, gemotiveerd en gefocust, wil altijd mijn best doen en streef naar een toekomst waarin iedereen meedoet. Ja, het is veel allemaal. Ik kan alles nog combineren, maar het is ingewikkeld plannen. De agenda is mijn beste vriend, haha. Ik wil een studie niet per se op de eerste plaats zetten. Naast je studie kun je allerlei waardevolle vaardigheden leren bij evenementen, bestuursactiviteiten of commissiewerk. Daar heb je ook wat aan in de rest van je leven.

Zelf weet ik al lange tijd dat ik iets met leiderschap wil. Obama en Mandela zijn grote voorbeelden voor mij. Ik kreeg het idee om een academie op te zetten zodat studenten leiderschap kunnen tonen, voor een succesvolle academische carrière. Een vriendin wees me op het European Solidarity Corps om dit door te zetten. Daar hebben we met een projectgroep subsidie aangevraagd. Ik dacht niet dat het zou lukken, want er zijn zoveel mooie projecten. Toch kregen we positief bericht en zo konden we aan de slag.

‘‘Het kan lastig zijn om als eerste naar een hogeschool of universiteit te gaan’’

In mijn eerste studiejaar heb ik ervaren hoe lastig het kan zijn als je als eerste in de familie naar een hogeschool of universiteit gaat. Essays schrijven had ik bijvoorbeeld nooit geleerd. Als eerstegeneratiestudent merkte ik ook veel verschil tussen de universiteit en thuis. Mijn ouders snappen vaak niet waar ik het over heb als ik ze over mijn studie vertel. Ze luisteren wel, maar weten niet wat het is om te studeren en kennen mijn struggles niet.

Hogescholen en universiteiten hebben wel voorbereidingsprogramma’s, maar daar ligt de focus vooral op professionele ontwikkeling, terwijl de studenten vaak meer bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. In onze academie gaat het meer over de persoonlijke ontwikkeling, zoals het hebben van balans tussen studie en privé of effectief omgaan met timemanagement.

Portret Ibrahim

Om te beginnen hebben we twee scholierenbijeenkomsten gehad en die waren heel waardevol. Bijna twintig toekomstige eerstegeneratiestudenten hebben nu beter zicht op wat er komen gaat. In de voorlichting van de onderwijsinstellingen horen en lezen ze verhalen over de hogeschool of universiteit, maar ze hebben geen idee hoe het voelt. In persoonlijke gesprekken hebben we ze daar een beeld van gegeven.

‘‘Als eerstegeneratiestudent merkte ik veel verschil tussen school en thuis’’

Als vervolg zijn we nu de University Leaders Academie aan het voorbereiden. Hier kunnen alle studenten aan deelnemen, maar we gaan eerstegeneratiestudenten wel actief stimuleren om zich aan te melden. Iedereen vindt het idee geweldig en dat geeft energie. Zowel studenten, docenten als organisaties zijn erg enthousiast. Bij de plannen staat de student centraal. Dat betekent geen hoge prijzen vragen om de drempel voor studenten te verlagen. We zijn ook op zoek naar organisaties die bezig zijn met leiderschap, onderwijs of studenten om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Ik kan me voorstellen dat we ook masterclasses van een paar uur gaan geven in plaats van een academie van meerdere dagen. Via samenwerking met studieverenigingen hopen we meer studenten en scholen te bereiken. Het zou mooi zijn als we veel scholieren kunnen voorbereiden op het studeren in hoger onderwijs.

Tot slot kan ik het iedereen aanraden om subsidie aan te vragen voor een project. Als ik anderen over European Solidarity Corps vertel, is iedereen verbaasd. Ze kennen het bestaan niet, terwijl het echt iets is voor jongeren. Je kunt er zoveel van leren, zowel persoonlijk als professioneel. Als je impact wil maken, evenementen wil organiseren en wil samenwerken met anderen, dan moet je het vooral doen. Werk een vet idee uit en zet door!”

Terug naar Overzicht

bgie