Skip to main content
Vrijwilligerswerk

Maey heeft net haar gymnasiumdiploma op zak als ze naar Noord-Noorwegen vertrekt. Ze doet hier een jaar lang vrijwilligerswerk in een afgelegen dorpje nabij de Poolcirkel.

“Ik wilde mijn tussenjaar in het buitenland spenderen om kennis te maken met een andere taal en cultuur. Ik vond dit vrijwilligersproject in de database van Europese Vrijwilligersprojecten. Het was meteen een goede match: de werkzaamheden spreken me aan én ik ben fan van Scandinavië.”

Geen dag hetzelfde

En zo kwam Maey terecht bij een vrijwilligerscentrale in Vevelstad, een kommune (gemeente) met 500 inwoners waar je alleen per boot kan komen. “In Noorwegen hebben veel kommuner een vrijwilligerscentrale. Deze centrales zorgen ervoor dat bewoners op allerlei manieren hulp en gezelschap krijgen. Samen met een andere vrijwilliger, een Moldavische jongen, organiseer ik activiteiten voor Vevelstad. Denk aan een maandelijkse loterij- en quizavond in het verzorgingstehuis, een vaderdagcafé of een avondvierdaagse. Een van onze belangrijkste taken is het helpen van de jeugd met een jeugdraad en het verzorgen van de wekelijkse jeugdclub. Verder geef ik balletles aan 8-jarige meisjes. Binnenkort hebben we onze eerste voorstelling, super spannend!" 

Maey's groep die ze begeleidt als vrijwilliger
Het vrijwilligerswerk van Maey in Noorwegen

Volledig ingeburgerd

“Ik woon bij een Noors gastgezin. Ze namen me vanaf de eerste dag op alsof ze me al jaren kenden. Net als de hele kommune trouwens. Van evenementen in de buurt tot de traditionele rijstepap op zaterdag: ik leef hier echt als een local. We spreken in het gastgezin steeds vaker Noors in plaats van Engels. Mede dankzij mijn Noorse lessen bij de vrijwilligerscentrale kan ik het al goed volgen. Oh, en mijn dag afsluiten met het noorderlicht is ook geen straf.”

Ervaring voor het leven

“Dit tussenjaar in Noorwegen is een goede keuze geweest. Ik ben zelfstandiger geworden en ik kan beter plannen en organiseren. Ook leer ik hier om leiderschap te tonen. Zo heb ik mijn eigen projecten opgezet, iets wat ik in Nederland nooit heb gedaan. Verder weet ik nu hoe belangrijk het is om naast je studie ook de tijd te nemen voor dingen die je leuk vindt. Even je hoofd legen!”

Tips van Maey

  • Zoek een goede organisatie in Nederland die je helpt bij het vinden van vrijwilligerswerk. Leg de organisatie je wensen voor over het soort project en het land. Heb je een project gevonden dat je aanspreekt? Ga er dan vol voor zodat ze je hoe dan ook uitkiezen.
  • Creëer geen verwachtingen en ga er open in. Zeg tegen veel dingen ja, zelfs als je twijfelt, want juist dan word je telkens weer verrast.
  • Ga er gewoon voor! "Het is een van de beste dingen die mij is overkomen."
Vrijwilligerswerk in Noorwegen
Vrijwilligersproject in Noorwegen

Terug naar Overzicht

Word ook Europees Vrijwilliger!

Check hier hoe je je aanmeldt!
bgie