Skip to main content

2022 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'European Year of Youth', waarbij er extra aandacht is voor het belang van Europese jongeren voor een betere toekomst - groener, inclusiever en digitaler. In heel Europa worden evenementen georganiseerd om de stem van jongeren luider te laten horen. Nationaal Coördinator Floris Muller neemt ons mee in wat er speelt. Deze keer: inzichten naar aanleiding van het jaar.

“December alweer?!” Het jaar is voorbij gevlogen, hoog tijd om een paar inzichten te delen.

Vier (kleine) successen

We zijn vaak zo gefocust op het oplossen van problemen en het alsmaar beter worden dat we ons nauwelijks realiseren wat we al bereikt hebben. Laten we wat vaker stil staan in het hier en nu en genieten van wat goed gaat. Ook als het iets kleins betreft. Eerst vieren dan weer vooruit kijken.

Versterk wat goed gaat

Alles wat je aandacht geeft groeit. Er gebeuren zoveel goede dingen met, voor en door jongeren, maar de meeste nadruk ligt op problemen en het oplossen daarvan. Door aandacht te geven aan initiatieven waar jongeren het verschil maken en in hun kracht worden gezet groeit het (beeld van) positief jeugdbeleid, wat leidt tot het beter kunnen inzetten van ieders talenten.  

Verbinden van partijen

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Zoek partijen die dezelfde doelstellingen hebben, die dezelfde impact nastreven en leer van elkaar.

Wees flexibel in perspectief en werkwijze

In het werken met mensen (en jongeren in het bijzonder) is er niet één manier die altijd werkt, één manier om impact te maken of één oplossing voor alle problemen. Alleen door samen met elkaar op onderzoek te gaan kom je erachter wat het beste voor deze specifieke situatie werkt. Met iedereen die zijn eigen kennis en ervaringen inbrengt.

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden.

En wat brengt het volgende jaar? Het European Year of Youth loopt af, evenals mijn positie als Nationaal Coördinator. 2023 is uitgeroepen tot European Year of Skills. Het is nu aan jullie om de ontstane initiatieven, inzichten en samenwerkingen van dit jaar verder vorm te geven (en weet dat daar verschillende Europese subsidies voor mogelijk zijn). Zelf ga ik weer zelfstandig aan de slag met het begeleiden van groepsprocessen voor het versterken van samenwerkingen. Binnen organisaties, tussen organisaties, maar vooral tussen mensen. Vanuit dit jaar neem ik een rugzak vol extra kennis, kunde en ervaringen mee. Dank aan eenieder met wie ik het afgelopen jaar heb samengewerkt!

Nieuwsgierig wat we dit jaar allemaal gedaan hebben in het kader van European Year of Youth? Of eens sparren hoe jezelf extra aandacht kan geven aan de stem van jongeren? Neem contact op via f.muller@nji.nl of 06-25660740.

Terug naar Nieuws

bgie