Skip to main content
Solidariteitsproject

Met energievretende banen, studies en sociale netwerken die via digitale media nooit ver weg zijn, zagen Sarah, Michiel, Saraya, Jitte en Daryo dat onze snelle maatschappij veel van hen en jongeren uit hun omgeving eist. Om afstand te nemen van die prikkels en druk besloten zij Solidariteitsproject ‘Bezinningsweekend 2020’ te organiseren.

Het Bezinningsweekend is een Solidariteitsprojecten van en voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar, dat in de zomer van 2020 heeft plaatsgevonden en medegefinancierd is door het European Solidarity Corps. Heb jij ook een idee voor een Solidariteitsproject? Op deze pagina lees je hoe je er een aanvraagt!

Een stapje terug

Sarah, Michiel, Saraya, Jitte en Daryo, die elkaar kennen via de Nationale Jeugdraad, wilden wat voor anderen betekenen. Steeds vaker ervaren de jongeren van nu stress- en burnoutklachten. Daarom besloten ze subsidie aan te vragen voor hun bezinningsweekend – een moment van rust en reflectie in het leven van hun deelnemende leeftijdsgenoten. Daryo (29) blikt erop terug.

“We hadden in eerste instantie het plan om een retraite te organiseren. Bij een retraite doe je een stapje terug om te bekijken wat de ervaringen uit je dagelijks leven voor jou en jouw persoonlijke ontwikkeling betekenen. Sarah zag dat ons idee op veel vlakken binnen het European Solidarity Corps paste: iets doen voor een ander en samen werken aan een betere maatschappij. Ze stelde daarom voor om een Solidariteitsproject te starten.

Door als Solidariteitsproject verder te gaan, hoefden we de financiële kosten niet langer zelf te dragen. Maar de ondersteuning van European Solidarity Corps bestond niet enkel uit een zak geld! Doordat we tijdens de subsidieaanvraag verwoordden wat we wilden bereiken, kregen het doel en de gewenste impact van het Bezinningsweekend ook voor onszelf een duidelijk kader. Dat hielp erg bij het ontwikkelen van ons project.

Nee leren zeggen

De aanvraag werd goedgekeurd en met negen deelnemende twintigers trok de organisatie van het Bezinningsweekend afgelopen zomer richting Beuningen om op een camping via workshops ‘hun eigen grenzen te verkennen’. Daryo: “Grenzen was het thema van het Bezinningsweekend. Er komt zoveel op je af in het leven, dat het soms lastig is om te bepalen waar je wel en vooral ook waar je níét aan mee wilt doen. Nee zeggen is een enorm waardevolle skill en lastiger dan het lijkt.”

De deelnemers verkenden hun grenzen door ze op te zoeken en er overheen te gaan. Dat deden ze bijvoorbeeld door vragen aan elkaar te stellen waarop de ander verplicht “ja” moest antwoorden. “Makkelijk? Dat klopt. Totdat iemand je vraagt samen naar bed te gaan of een moord te plegen!” Fysiek werden de grenzen afgetast door op elkaar af en en aan te geven wanneer de ander te dichtbij komt. “Vervolgens checkten we wat we voelden wanneer iemand toch over jouw grens gaat en hoe je daarmee omgaat. Het belangrijkste tijdens zulke workshops is dat iedereen zich veilig voelt om te stoppen. Gelukkig hadden we een erg fijne en respectvolle groep en werd juist dat erg goed opgevangen!”

Dankbare reacties en de tip van Daryo

In het programma waren onder andere ook een stiltewandeling, capoeira en voldoende vrije tijd opgenomen. Naast het verkennen van grenzen waren rust en ontspanning namelijk minstens zo belangrijk voor het slagen van het Solidariteitsproject. Uit de reacties van deelneemsters Sylvia en Lisanne bleek dat gelukt. Lisanne: “Het Bezinningsweekend heeft me geleerd bewuster na te denken over mijn eigen grenzen en ze te herkennen. Dat helpt mij om anders te handelen of dingen uit te spreken in situaties die ik eigenlijk niet fijn vind.” Ook op Sylvia maakte het weekend indruk: “De laatste dag kwam voor mij alles samen en werd ik overweldigd door mijn gevoel – iets wat me eigenlijk nooit gebeurt. Hartstikke bijzonder!”

De deelnemers waren niet de enigen die wat leerden van het project, vertelt Daryo. Hij heeft geleerd hoe hij in de samenwerking verantwoordelijkheden deelt en loslaat. Zijn gouden tip voor het organiseren van een Solidariteitsproject? “Uiteindelijk vond ik het mooiste dat we zelf iets bedachten en dat tot uitvoer brachten. Zoek dus leuke en betrouwbare mensen op en vind een onderwerp waar jouw passie ligt!”

Terug naar Overzicht

bgie