Skip to main content

Het European Solidarity Corps breidt zich uit met nieuwe vrijwilligersmogelijkheden ter ondersteuning van humanitaire hulporganisaties in derde landen. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

'Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp' is een centrale actie binnen het European Solidarity Corps, wat betekent dat de subsidieaanvraag via het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) in Brussel verloopt. Heb je vragen, neem dan contact op met onze collega's in Brussel.

Wat is het?

Deelnemers aan projecten binnen 'Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp' krijgen de kans om mensen in landen buiten de Europese Unie te helpen, die te maken hebben gehad met humanitaire rampen of die zich moeten voorbereiden op mogelijke rampen in de toekomst. Vrijwilligers helpen niet alleen anderen, maar doen tegelijkertijd nieuwe vaardigheden op en leren over andere culturen en manieren van leven. 

Naast rampbestrijding raken de projecten een breed scala aan onderwerpen. Voorbeelden daarvan zijn het bevorderen van gendergelijkheid, het beschermen van migranten en de effecten van klimaatverandering. 

De volgende activiteiten worden ondersteund met deze actie: 

Individueel vrijwilligerswerk

  • van twee tot twaalf maanden;
  • fulltime (tussen 30 en 38 uur per week);
  • draagt bij aan de dagelijkse taken die nodig zijn om de activiteiten van de gastorganisatie (actief in de humanitaire hulpsector) te ondersteunen;
  • vindt plaats in een derde land (geen EU-lidstaat of ander land dat is aangesloten bij het programma).

Vrijwilligersteams

  • tussen twee weken en twee maanden;
  • fulltime (tussen 30 en 38 uur per week);
  • werkt met vrijwilligers uit minimaal twee verschillende landen;
  • het team heeft tussen de vijf en 40 vrijwilligers;
  • vindt plaats in een derde land (geen EU-lidstaat of ander land dat is aangesloten bij het programma).

Extra activiteiten naast het vrijwilligerswerk

  • activiteiten naast het vrijwilligerswerk zelf, die bedoeld zijn om de waarde, de resultaten en de impact van het vrijwilligerswerk te versterken;
  • waarbij de lokale gemeenschap bewust wordt van de waarde van vrijwilligerswerk en solidariteit;
  • vindt plaats binnen het tijdsbestek van de vrijwilligersactiviteit;
  • voorbeelden zijn: bijeenkomsten, coaching, conferenties, meeloopstages, trainingen en praktische workshops met lokale jongeren.

Quality Label voor Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp

Met een Quality Label voor Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp toont een organisatie aan dat het in staat is om kwalitatief hoogwaardige activiteiten uit te voeren in overeenstemming met de principes, doelstellingen en vereisten van de actie ‘European Voluntary Humanitarian Aid Corps’. Het verkrijgen van dit kwaliteitslabel is een voorwaarde voor deelname aan deze centrale actie. Let op: dit Quality Label staat niet gelijk aan het Quality Label voor Europees Vrijwilligerswerk. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met EACEA.

Bij het aanvragen van een Quality Label voor Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp, kunnen organisaties die een aanvraag indienen kiezen voor een van de volgende rollen:

  • Ondersteunende rol: hierbij bied je ondersteuning aan de deelnemer, door middel van voorbereiding of training vooraf en hulp na terugkeer, en zal je bemiddelen tussen de deelnemer en de gastorganisatie. Je kunt ook projectaanvragen indienen en partnerschappen coördineren voor projecten voor Vrijwilligerswerk voor humanitaire hulp;
  • Ontvangende rol: hierbij ontvang je de deelnemer en zorg je voor een activiteitenprogramma voor de jongere. Je biedt begeleiding en ondersteuning aan de deelnemer vooraf, tijdens en na de vrijwilligersactiviteit.

Kijk voor meer informatie over het Quality Label ook eens in de programmagids.

bgie