Skip to main content

Lees hier wat een Solidariteitsproject inhoudt en wat het voor jongeren kan betekenen en krijg toelichting op de subsidie.

Wat is een Solidariteitsproject?

Een groep van minimaal vijf jongeren (tussen de 18 en 30 jaar) kan subsidie aanvragen voor een Solidariteitsproject. Solidariteitsprojecten zijn lokale projecten; bedacht, opgezet en uitgevoerd door een groep jongeren, om iets moois te doen in hun eigen omgeving. Zo’n project geeft ze de mogelijkheid om iets goeds te doen voor anderen en nieuwe dingen te leren. 

Ze bedenken een tof idee waarmee ze (lokaal) iets goeds doen voor een ander, de maatschappij of het klimaat. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangen ze als projectgroep geld om het project werkelijkheid te maken. Een Solidariteitsproject kan twee tot twaalf maanden duren. Tijdens het Solidariteitsproject doen ze deeltijd vrijwilligerswerk in Nederland (na school, ’s avonds, in het weekend, tijdens vakanties). 

Wat kan het voor jongeren betekenen?

Jongeren bedenken zelf het project en doen zo iets wat zij leuk vinden. Daarnaast betekenen ze iets voor een ander en de samenleving. Het is een kans om te leren door te proberen en het hoeft zeker niet perfect te zijn. Het is een mooie manier om ervaring met werken in een projectgroep op te doen en ook meer te leren over een specifiek thema; iets om mooi aan de cv toe te voegen. Ook is het heel flexibel, aangezien de jongeren zelf hun tijd kunnen indelen.

De subsidie

De subsidie kan gebruikt worden voor:

  • Projectuitvoering: kosten die gemaakt worden voor de uitvoering van het project. Dit is een vast bedrag per maand. Deze subsidie kan niet worden gebruikt als vrijwilligersvergoeding.
  • Buitengewone kosten: kosten om de deelname van jongeren voor wie het minder vanzelfsprekend is om mee te doen aan het project mogelijk te maken (denk aan vervoer, tolk, ondersteuning, etc.). Deze kosten worden vaak 100% vergoed, maar moeten wel van tevoren worden aangevraagd.
  • Coaching: om de inzet van een coach financieel te ondersteunen. Dit is een vast bedrag per gewerkte dag, met een maximum aantal van 12 dagen. De rol van de coach en de aangevraagde dagen moeten onderbouwd worden in de aanvraag. De bestede uren moeten worden verantwoord in een eindverslag. 

Inspiratie nodig?

Wil je weten aan wat voor soort projecten je moet denken en wat het jongeren oplevert? Lees eens de ervaringen van jongeren die succesvol een Solidariteitsproject op hebben gezet.

/sites/default/files/styles/widget_images/public/files/Irja%20en%20Jurgen%20680x669.jpg?itok=f6-b43Gj

Vraag over Solidariteitsprojecten?

Wil je meer weten over de procedure en de mogelijkheden voor jou als organisatie? Laat je helpen via WhatsApp, bel of mail ons of kom langs!

Neem contact op

Beschikbare subsidie voor 2025

In 2025 heeft het Nationale Agentschap in totaal per subsidiemogelijkheid de volgende bedragen beschikbaar voor subsidie: 

  • Europees Vrijwilligerswerk: € 3.024.352,-
  • Solidariteitsprojecten: € 482.532,-

 

 

Meer informatie
bgie